Schoolmaatschappelijk werk

Het Centrum voor Jeugd en Gezin (CJG) op uw school

Centrum voor Jeugd en Gezin Kampen

Het CJG is een netwerkorganisatie van meerdere organisaties rondom jeugdzorg die sinds januari 2010 onder 1 dak samen verder zijn gegaan om sneller en effectiever hulp aan kinderen, hun gezin en netwerk te kunnen verlenen. 

Voordeurfunctie

Met ingang van 1 januari 2015 is iedere gemeente verantwoordelijk voor de jeugdzorg. De gemeente heeft het CJG Kampen aangewezen als de voordeur voor hulpvragen bij opgroeien en opvoeden van kinderen/jongeren van 0 tot 18 jaar.

Wanneer ga je naar het CJG ?

Soms zijn er binnen een gezin problemen, waarvoor ook de school niet zo snel een oplossing kan bedenken of waar u, als ouders, de school misschien liever niet bij inschakelt. Dat hoeven niet altijd grote problemen te zijn. Hieronder staan voorbeelden wanneer u contact op kunt nemen met het CJG.

  • Mijn kind vertoont opvallend gedrag, moet ik me zorgen maken?
  • Mijn kind eet, of slaapt niet goed. Wat kan ik doen?
  • Mijn kind kan niet goed voor zichzelf opkomen, hoe help ik hem/haar?
  • Mijn kind wordt gepest, wat nu?
  • Mijn kind luistert slecht, hoe moet ik hier mee omgaan?
  • Mijn man en ik hebben steeds ruzie en de kinderen lijden er onder.
  • Het lukt mij niet om aan school duidelijk te maken waar ik problemen mee heb
  • Er zijn moeilijke dingen gebeurd in en rond ons gezin, met wie kan ik praten?

Aanbod CJG:

Het CJG op school

Iedere school heeft 2 contactpersonen vanuit het CJG Kampen, dat zijn een (school)maatschappelijk werker en jeugdverpleegkundige. De gesprekken die worden gevoerd zijn vertrouwelijk. Het is mogelijk een afspraak voor een oriënterend gesprek op school, bij u thuis of het CJG Kampen te maken. U kunt contact hiervoor de Intern Begeleider of leerkracht benaderen. Ook is het mogelijk zelf contact op te nemen met het CJG. 

De maatschappelijk werkster voor onze school heet Renske Konijnenbelt en de jeugdverpleegkundige heet 
Annelies Kneepkens

Inloopspreekuren

Het CJG Kampen heeft dagelijks inloop spreekuren (Wederiklaan 56, Kampen) op:

Ma. 09.00 - 11.00 uur, di. van 14.00 - 16.00 uur (vragen over groei & ontwikkeling, ogen – en oren test), woe. van 09.00 - 10.00 uur, do. van 13.30 - 14.30 uur en vrij. van 09.00 - 11.00 uur.

Op school is 1x per maand ook een inloopsspreekuur. Op de kalender van deze website kunt u vinden wanneer de spreekuren zijn.

Echtscheidingsspreekuur

Eén keer per maand zijn op het CJG een advocaat en maatschappelijk werker aanwezig  om uw vragen rondom een echtscheiding te beantwoorden. Het consult duurt 20 minuten. Wilt u gebruik maken van het spreekuur, graag vooraf aanmelden bij het CJG Kampen tel. 038 370030 .

Voor aanmelding / vragen kunt u bellen met het CJG Kampen tel. 038 370030

Met het oog op passend onderwijs hebben ouders, school en hulpverlening elkaar nog meer nodig, door deze samenwerking hopen wij bij te dragen aan de ontwikkeling van uw (kind)eren.